Nieuws

Sited nr.179

Link: Sited nr.179

Masterclass: Verbeterde Governance door records- en information managament.

Datum: 31-06-2018

Op 6 mei 2018 hield Ad van Heijst, eMIM en oprichter van VHIC, een Masterclass met als titel: Verbeterde Governance door records- en information managament.

In zijn presentatie had Ad het o.a. over het gebruik van reeds aanwezige bronnen van informatie en hulpmiddelen en de Shared drive als informatiedomein. Verder noemde hij het belang van het inrichten van digitale ordeningsstructuren en een informatiestructuurplan. Managers van verschillende instanties van Curaçao, Aruba en Bonaire hebben deze Masterclass bijgewoond, dat plaatsvond in het Koetshuis van Hotel Avila op Curaçao.

Veel belangstelling voor Leergang Informatiebeheerder op Aruba.


Datum: 4-9-2017

Voor elke organisatie is het van essentieel belang om te kunnen beschikken over up to date informatie. Het bewaren en terugvinden van informatie is een vaaardigheid op zich. De informatiebeheerder heeft te maken met het papieren archief en de nieuwe vormen waarin gegevens zich aandienen en systemen waarin deze worden aangemaakt, opgeslagen en beheerd.

De vernieuwde Leergang Informatiebeheerder geeft kennis die nodig is om het analoog archief te kunnen beheren alsook om de nieuwe taken van de informatiebeheerder te kunnen uitvoeren. De leergang legt de nadruk op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden zoals adviseren, instrueren en inleven in de klant om de digitale functie van de informatiebeheerder te kunnen uitvoeren in de praktijk. Hierdoor is hij of zij straks in staat om het analoog archief te reorganiseren en  in een digitale informatieomgeving uitstekend te functioneren en gebruikers te helpen bij het toegankelijk maken, opslaan en terugvinden van informatie.

De Leergang Informatiebeheerder wordt modulair gegeven. Elke module wordt afgesloten met een Eindopdracht die gericht is op de praktijk. Bij een voldoende beoordeling krijgt cursist een certificaat. Na het behalen van alle modules ontvangt cursist het diploma Leergang Informatiebeheerder.

De Leergang wordt gegeven op basis van een samenwerkingovereenkomst met Van Heijst Information Consulting (VHIC) www.vhic.nl, gevestigd in Rijswijk, Nederland.

 

LI op Aruba

Dit jaar begint een nieuwe lichting de Leergang Informatiebeheerder. Cursisten werkzaam bij de overheid, semi-overheid en particuliere instellingen hebben zich aangemeld. Cursisten hebben inmiddels toegang tot de Leeromgeving van de Faculty van VHIC voor het benodigde lesmateriaal. Met ingang van 4 september 2017 beginnen de mondelinge lessen. De module Recordmanagement en informatiestromen bestaat uit 6 dagdelen en wordt als eerste gegeven. Mondelinge lessen vinden plaats in de vergaderzaal van ATIA. Op 4 sptember 2 dagdelen, daarna volgen 2 dagdelen op respektievelijk 18 september en 2 oktober. Docent voor deze lessen is J. Kenneth Vinck.

PERSBERICHT/KOMUNIKADO PA PRENSA

Afdeling Communicatie Openbaar Lichaam Bonaire

Telefoon: 717-5330 ext. 656 / 152 / 229 | Email: communicatie@bonairegov.com

Datum: 20-3-2017

Kuater empleado públiko di pòst i Archivo a terminá estudio di LARM

 Kralendijk, Kuater empleado di Entidat Públiko di Pòst i Archivo a sigui un estudio di (LARM )  ( Leergang  Aankomend Record Manager ) di nivel HBO.

Na 2014 na luna di desèmber a kuminsá ku e estudio duna pa e kompania Prodoclt.

E estudio ta pa siña un persona kon pa organisá i manehá un sistema di registrashon i dokumentashon for di momentu ku e dokumento krea forma te ora e kaba pasa henter e prosedura rekerí.

E sistema mester ta di tal manera hinka den otro ku por saka tur tipo di informashon sea pa kosnan aktual ku ta kanando, prueba di maneho òf informashon di nos kultura i historia.

Tur esakinan teniendo kuenta ku desaroyo i kambionan den sistema di maneho di dokumento i informashon kaminda mas i mas ta hasi uso di e sistema digitalisá.

Gezaghebber sr. Edison Rijna a trese dilanti ku ta hopi importante pa kada persona desaroyá su mes pa ku su trabou, i esaki lo sirbi tambe pa un bon desaroyo i servisio pa nos isla.

Finalmente sr. Rijna na nòmber di gobièrnu di Boneiru a felisitá tur presente i a hasi entrega di sertifikado i diploma nan e partisipantenan.

Sra. Rositta Bakri i sra. Jennie Janga a risibí sertifikado i sra. Meralda de Palm i sra. Denise Ellis a risibí nan diploma.

 

Vier ambtenaren Post & Archief ronden LARM-opleiding af

 

Kralendijk,- Vier medewerkers van het Openbaar Lichaam Bonaire werkzaam bij de afdeling Post & Archief hebben een LARM-opleiding (Leergang Aankomend Record Manager) gevolgd op HBO niveau. In december 2014 zijn ze begonnen met de opleiding die verzorgd werd door ProDocit (Cur.). Tijdens de opleiding wordt geleerd hoe een registratie- en documentatiesysteem te organiseren en beheren vanaf het moment dat het document vorm begint te krijgen totdat het de volledige vereiste procedure heeft doorlopen.

Het systeem is op zo’n manier in elkaar gezet dat men alle soorten informatie eruit kan halen, hetzij voor actuele zaken die gaande zijn, beleidstoetsing of informatie over onze cultuur en geschiedenis. Bij dit alles wordt rekening gehouden met ontwikkelingen en veranderingen binnen het beheersysteem van documenten en informatie waarbij meer en meer gebruik wordt gemaakt van gedigitaliseerde systemen.

Gezaghebber Edison Rijna heeft naar voren gebracht dat het heel belangrijk is dat een ieder zich ontwikkelt in zijn/haar werk, want dat zal ook bijdragen aan de ontwikkeling van een goede dienstverlening op ons eiland. Ten slotte heeft dhr Rijna namens het Bonairiaanse Eilandsbestuur de certificaten en diploma’s uitgereikt aan de cursisten.

Mw Rositta Bakri en mw Jennie Janga hebben een certificaat en mw Meralda de Palm en mw Denise Ellis hebben een diploma in ontvangst genomen.